Spijtg genoeg zijn er heel wat valse gouden juwelen in omloop. Laat je dus niet vangen en gebruik een van deze methoden om echt goud te herkennen. Zo voorkom je een miskoop.

1. Keurmerken en stempels

Gouden sieraden die je van een juwelier koopt worden meestal geleverd met een certificaat van een kerumerk of stempel. Die geven aan dat het om echt goed gaat. Daarnaast vertelt dit keurmerk of deze stempel de zuiverheidsgraad. De term ’14K’ staat bijvoorbeeld voor 14 Karaat zuiver goud. 

2. Dichtheid

Goud is een zeer dicht metaal. Het is dus vrij zwaar in verhouding tot het volume. Dit kan je helpen tijdens het identificeren van echte gouden juwelen. De dichtheid van zuiver goud is ongeveer 19 gram per kubieke centimeter. Op basis van deze informatie kan je het verwachte gewicht uitrekenen. Is jouw juweel veel lichter? Dan bestaat de kans dat het om namaakgoud gaat. 

3. Magnetische test

Een eenvoudige methoden om gouden damesoorbellen, halskettingen, ringen en andere sieraden te testen is een magnetische test. Echt goud is niet magnetisch. Als je een magneet tegen het juweel houdt en je voelt een lichte aantrekking, dan is het hoogtswaarschijnlijk geen echt goud. 

4. Zuurtest

Er bestaan ook speciale zuren om goud te testen. Echt goud zal niet reageren met dit zuur, terwijl nepgoud wel zal verkleuren. 

5. Professionele taxatie

Twijfel je nog steeds over de echtheid? Ga dan naar een professionele juwelier of goudsmid voor een taxatie. Deze experten hebben meestal geavanceerde toestellen om de echtheid van het goud te bepalen, samen met de zuiverheid ervan. 

Geavanceerde tests

Naast bovenstaande methoden zijn er nog een paar geavanceerde tests die speciale apparatuur vereisen:

  • Geleidbaarheidstest: echt goud heeft een lagere weerstand dan andere metalen
  • XRF spectroscopie: een analyse van de chemische samenstelling van een materiaal via röntgenstralen
  • Ultrasone test: het gebruik van ultrasone golven om de dichtheid en homogeniteit van goud te meten
  • Lichtbreking: echt  goud heeft een kenmerkende lichtbreking
  • Microscoop: door een monster onder een microscoop te bekijken, kunnen goudexperts de structuur en echtheid van het materiaal onderzoeken